Kendo

Kendo betekent letterlijk “De weg van het Zwaard” en is een van Japans oudste en populairste vechtsporten. Het is een sport met miljoenen beoefenaars over de hele wereld. Er wordt gezegd dat Kendo rond 1750 ontwikkeld is door meester Nakanishi Chuzo. Hij wilde het gevaar op blessures tegengaan voor studenten die Kenjutsu (een oude krijgskunst van de samurai) beoefenden. De grootste verandering was het vervangen van het gebruik van het samuraizwaard door minder gevaarlijke alternatieven. Deze sport wordt beoefend met een “Shinai” (bamboe zwaard) voor partijen en een “Bokken” (houten zwaard) voor Kata (oefenvormen tegen een denkbeeldige tegenstander).

Ter bescherming draagt de Kendoka als Kendo kleding een “Men” (hoofdbescherming), “Do” (lichaamsbescherming) en “Kote” (polsbescherming). Onder deze bescherming dragen ze een “Hakama” (broekrok) en een “Gi” (jasje). De Shinai is gemaakt van gespleten bamboe dat in stroken samengevoegd is tot een “zwaard”. Een Shinai heeft een lengte van rond de 1 meter 20. Door de combinatie van Men, Do, Kote en Shinai kunnen Kendokas het zwaardgevecht beoefenen met weinig kans op verwondingen of blessures. In het moderne kendo zijn twee soorten aanvallen: slagen en stoten. Slagen zijn alleen toegestaan op bepaalde delen van het lichaam: de bovenkant en slapen van het hoofd, de rechter- en linkerzijde van het lichaam en de polsen. Stoten mogen alleen op de keel zijn gericht of op de bovenkant van de borstplaat, bij wijze van verdediging, of om de tegenstander weg te stoten om daarna een slag te maken. Aangezien een verkeerd geplaatste stoot op de keel verwondingen kan veroorzaken wordt deze techniek op beginnersniveau veelal niet toegepast en pas later geïntroduceerd.

Wedstrijden

Bij Kendo-wedstrijden worden punten alleen toegekend als de aanvallen vastberaden, gecontroleerd en correct door de aanvaller worden uitgevoerd. Bij een aanval moet de aanvaller met een “Kiai” (kreet) het lichaamsdeel dat hij aanvalt aangeven. Als het hoofd van de tegenstander het doel is, moet dit vergezeld worden door de kreet “Men!”. Bij een stoot op de keel van moet er “Tsuki” geroepen worden, bij de pols “Kote!” en op midden van het lichaam “Do!”. De Kendoka die tijdens een wedstrijd als eerste twee punten scoort, heeft gewonnen. Bij Kendo gaat het niet om agressiviteit, fysieke kracht of het beschadigen van de tegenstander, maar om respect voor elkaar.

De Nederlandse Kendo Renmei (NKR) is de officieel erkende organisatie voor Kendo in Nederland.  

Referentie: budosporten.nl/kendo